Jag är Hua Mulan

Av Qin Wenjun

Ill. av Yu Rong

Översatt från kinesiska av Anna Gustafsson Chen

66 s. Inb. Kr. 122,-

— Berättelsen om hjältinnan Hua Mulan, som levde i Kina på 400-talet, är känd av alla kineser. Hua Mulan tog sin pappas plats och kämpade under ett tolv år långt krig som en av de skickligaste och modigaste soldaterna – förklädd till en man!

Disneys äventyrsfilm för barn om Mulan gjorde henne berömd runt om i världen. I denna vackra bok får vi den traditionella berättelsen, kommenterad av en nutida flicka som har Mulan som förebild.

Förutom Yu Rongs fina illustrationer i stort format är det den nutida flickas identifikation med Mulan som tilltalat mig. Den visar att berättelsen om Hua Mulan har betydelse även idag, 1500 år senare.

Qin Wenjun är en framstående författare inom kinesisk litteratur för barn och ungdomar. Hon har skrivit över 70 böcker under 40 år, med översättningar för bl.a. arabiska, engelska, japanska, koreanska och svenska, och hon har fått många litterära utmärkelser.

Yu Rong har en kinesisk BA i kinesisk målning och modern design och en MA i kommunikation och design från Royal College of Art i London, där hon studerade hos den berömmade illustratören Quentin Blake. Hon har fått bilderböcker publicerade i bl.a. England, Frankrike, Holland, Italien, Japan, Nya Zeeland, Sverige och USA.