Mitt påtvingade skollov

Av Kateryna Jehorusjkina

Illustrerad av Sofia Avdiejeva

Översatt av David Szybek.

52 s. Kr. 108,00 *)

— Det här är en ukrainsk flickas dagbok om de första veckorna efter Rysslands invasion av Ukraina. Vira berättar rakt och enkelt om hur hon och hennes familj måste klara sig i höghusets källare tillsammans med deras grannar. En del av hennes vänner har flytt, och skolan är stängd. Hon tänker att hon också nästan är en flykting där i källaren, för hon vågar inte gå upp till lägenheten på fjortonde våningen och är rädd för nya bombattacker.

När elen, värmen och vattnet tar slut åker Vira med sin mamma och lillebror till en säkrare stad, medan pappan stannar kvar för att hjälpa deras grannar. Nu kan hon få undervisning online och äntligen ta av sig sin osynliga ryggsäck som hon burit på sedan kriget började.

Med den ukrainska originaltexten, inkl. förslag på bearbetning av sorg och ångest.

Також з українським текстом

Kateryna Jehorusjkina är författare, sagoterapeut, medlem i PEN, den ukrainska författareföreningen och den ukrainska föreningen för konstterapi. Hon har skrivit nästan tjugo böcker varav flera har översatts till andra språk. Många av hennes texter finns även i ukrainska skolböcker.

Här berättar hon om sitt arbete med boken och intentionerna bakom den: https://media.zagoriy.foundation/en/velyka-istoriya/my-forced-vacation-how-a-childrens-book-helps-survive-the-war/

Sofia Avdiejeva är en ung konststuderande i Charkiv.

*) Förlaget erbjuder boken till ukrainska och andra föreningar till ett särskilt lågt pris, så att de ska kunna sälja den till förmån för sitt hjälparbete i Ukraina.