Stjärnornas gåva

Sissel Horndal

36 s. Kr. 98:-

— Bilderbok. Översatt av Ulla Forsén

Vintern är i antågande, den mörka tiden är här. Människorna håller sig i stillhet medan de inväntar ljusets återkomst. Däruppe i det mörka himlarummet är något stort på gång: Ett nytt liv ska komma till världen! En solstråle leder ner till jorden. Och innan sommaren är över, då sker det …

Stjärnornas gåva är en vacker berättelse om hur barn får liv i himlarummet och denna livsgnistan föras till människorna som en gåva. Den speglar de starka banden mellan människan och naturen enligt samernas gamla religion. Även om de med tiden slutade med den traditionella religionens praktiker fortsatte de att berätta om landskapet och alla de som levde där.

Berättelsen är inspirerad av samiska myter och religiösa föreställningar från 1600- och 1700-talet och är baserad på traditioner från lule- och sydsamiska områden.

Sissel Horndal, som är från detta område i Norge, är författare, illustratör och designer. Hennes bilderbok Lilla vann Nynorsk Barnelitteraturpris 2008, och hon har nominerats till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2013 och 2015 för två andra samiska böcker.

Anna Westman Kuhmunen, som är indendent vid Ájtte, Svenskt Fjäll- och Samemuseum i Jokkmokk, har skrivit ett efterord om föreställningarna som ingår i berättelsen.